PITAR este un grau Romanesc de toamna, soi aristat, timpuriu. Înregistrat în 2015, soiul Pitar aduce o contribuţie la îmbunătăţirea calităţii grâului românesc, prin caracteristicile superioare de calitate pe care le are, respectiv gluten mai tare și mai elastic.
Soiul Pitar a fost apropiat ca producție de soiul Glosa, soi intens cultivat în prezent în România, dar uşor superior din punct de vedere al conţinutului de proteine în bob. În ce priveşte caracteristicile fiziologice, soiul Pitar prezintă rezistenţă îmbunătăţită la cădere, încolţirea în spic şi la rugina brună.
Caracteristici grâu - PITAR C1
- Potenţial ridicat de producţie;
- Calitate foarte bună de panificaţie, fiind din acest punct de vedere superior soiului Glosa;
- Soiul PITAR are tufa plantei semierectă în faza de înfrăţire;
- Frunza steag are portul semierect după înflorit;
- Frunzele sunt medii ca lungime şi lăţime şi sunt acoperite cu un strat ceros puţin intens;
- Talia medie a plantei este cuprinsă între 75-92 cm;
- Spicul este de culoare albă, de densitate medie, aristat, de formă piramidală, de lungime medie şi cu poziţia semimutantă la maturitate;
- Boabele sunt de mărime medie, bine umplute, de formă alungită, culoarea roşie. În condiţii normale de cultură, masa a 1.000 de boabe este de 42-44 g, iar o masă hectolitrică de 79-82 kg/hl;
Rezistenta - PITAR C1
- Rezistenţă bună la cădere, rezistenţă bună la iernare, secetă şi arşiţă;
- Rezistent la Rugina brună şi Făinare şi mijlociu de rezistent la Septorioză şi Rugina galbenă. Are un nivel mijlociu de rezistenţă la Fuzarioză;
- Nivel bun de rezistenţă la încolţirea boabelor în spic;