LITERA este un soi de grâu comun de toamnă ce a fost obţinut la INCDA-Fundulea din combinaţia hibridă complexă ERYT26221/96869G1-//GLOSA prin selecţie individuală în urma homozigotării rapide prin sistemul Zea.
Caracteristici grâu - LITERA C1
- Soiul Litera are tufa plantei semiculcată spre culcată, în faza de înfrăţire.
- Frunza steag are poziţia semiaplicată, după faza de înflorit. Frunzele sunt medii ca lungime şi lăţime şi sunt acoperite cu un strat ceros nu prea intens în a doua parte a perioadei de umplere a boabelor.
- Talia medie a plantei este cuprinsă între 95 şi 105 cm, fiind de aceeaşi înălţime ca a soiurilor martor Dropia şi Flamura 85.
- Spicul este de culoare albă, semidens, aristat, de formă piramidală şi cu poziţia seminutantă la maturitate.
- Boabele sunt de mărime medie, de formă alungită, au culoarea roşie şi au, în condiţii normale de cultură, o masă a 1.000 de boabe de 42-45 g şi o masă hectolitrică de 77-79 kg/hl.
Rezistenta - LITERA C1
- Rrezistenţă bună la cădere, iernare, secetă şi arşiţă.
- Este rezistent la rugina brună şi mijlociu rezistent la actualele rase de rugina galbenă şi de făinare.
- Are un nivel mijlociu de rezistenţă la fuzarioză şi un nivel mediu de rezistenţă la încolţirea în spic.
Testat, alături de soiurile martor, Dropia şi Flamura 85, în reţeaua de staţiuni a INCDA Fundulea, într-o diversitate mare de condiții pedoclimatice, soiul Litera a realizat sporuri medii de producţie faţă de soiurile martor, de 6-11%, sporurile de producţie fiind mai mari în condiţii favorabile atacului de boli foliare.
Soiul Litera este recomandat pentru a se extinde în cultură în zonele de vest şi sud ale ţării, în Dobrogea şi în Moldova.