Soiul Izvor are caracteristici bune de morărit şi panificaţie, fiind superior soiului Fundulea 4, pentru toţi indicii. Calitatea de panificaţie a soiului Izvor poate fi considerată uşor inferioară soiului Dropia, căruia îi este însă superior, în medie, în privinţa volumului pâinii şi a indicelui de cădere.
Caracteristici grau - IZVOR BAZA
- Soiul Izvor are tufa plantei semiculcată spre culcată, în faza de înfrăţire, cu frunze de culoare verde deschis. Frunza steag are portul semiaplecat după înflorit, frunzele sunt mai înguste, cu strat ceros evident.
- Paiul este elastic şi de grosime medie şi cu talia cuprinsă între 90 şi 105 cm, mai înaltă cu 3-7 cm decât soiurile Fundulea 4, Dropia şi Flamura 85.
- Spicul este de culoare albă, semilax, aristat, de formă piramidală şi cu poziţia seminutantă la maturitate.
- Boabele de mărime medie, de formă alungită, au culoarea roşie şi, în condiţii normale de cultură, au masa a 1000 de boabe de 40-45 g şi masa hectolitrică de 77-79 kg/hl.
Rezistenta - IZVOR BAZA
- Rzistenţă bună la cădere şi iernare.
- Este foarte rezistent la secetă, testele fiziologice evidenţiind faptul că soiul Izvor rezistă mai bine la stresul provocat de deficitul hidric, datorită, în special, unei capacităţi mai ridicate de reglare osmotică.
- Este asemănător soiului Dropia ca reacţie la rugina galbenă şi făinare, dar este mai rezistent decât acesta la rugina brună şi septorioză.
- Soiul Izvor are un nivel bun de rezistenţă la încolţirea în spic.
În experimentările multianuale, în staţiunile din reţeaua ASAS din toată ţara, soiul Izvor a depăşit soiurile Dropia, Flamura 85 şi Fundulea 4, în medie cu 6-9%, sporul de producţie fiind mai mare (de până la 19-29%) în condiţii de secetă.
Soiul Izvor este recomandat să se extindă în producţie mai ales în zonele cu frecvenţă mai mare a secetei din zonele de sudul şi de est ale ţării.
2024-06-29
Interesează
Preț kg