POTAZ 5-0-50 este un îngrăşământ foliar cu conținut ridicat în potasiu (50%), cu rol în păstrarea apei în condiții de secetă și acumularea de zaharuri în perioada maturării fiziologice.
BENEFICII POTAZ 5-0-50:
- corectează în principal simptomele carenţei de potasiu;
- previne diminuarea proceselor de biosinteză a glucidelor, lipidelor şi protidelor din plante şi a diviziunii celulare;
- previne brunificarea şi răsucirea frunzelor;
- previne apariţia de pete necrotice pe frunze;
- previne scăderea puterii de înfrăţire şi rezistenţei la cădere a cerealelor păioase;
- previne scăderea rezistenţei plantelor la atacul de boli şi dăunători;
- previne întârzierea maturării plantelor;
- previne scăderea conţinutului de zaharoză din rădăcinile sfeclei de zahăr;
- favorizează biosinteza şi acumularea carotenoidelor, a vitaminelor B1, B2, C, glutaminei;
- contribuie la neutralizarea acizilor organici, evitând scăderea pH-lui sucului celular;
- contribuie la obţinerea unor producţii superioare, din punct de vedere cantitativ şi calitativ;
- îmbunătăţeşte calitatea produselor vegetale şi durata lor de păstrare.
MOD DE ACȚIUNE POTAZ 5-0-50:
Aplicarea acestui produs cu un conţinut ridicat de potasiu contribuie la biosinteza şi transportul glucidelor în plantă, reglează presiunea osmotică, deschiderea stomatelor şi circulaţia apei în ţesuturi. Catalizează şi activează o serie de sisteme enzimatice, menţinând un mediu ionic favorabil activităţii optime a enzimelor. Ionii de potasiu din acest produs sunt osmotic activi, circulând cu mare viteză în ţesuturile vegetale, contribuind astfel la reglarea apei din celulele plantelor. Micşorează transpiraţia, măreşte rezistenţa plantelor la ger, secetă şi la atacul de boli şi dăunători. Are influenţă pozitivă asupra formării clorofilei şi contribuie la menţinerea stării coloidale a protoplasmei şi la hidratarea sa. Stimulează fotosinteza şi biosinteza proteinelor, respiraţia plantelor şi reacţiile de fotofosforilare. Menţine funcţionarea normală a celulelor, reglează permeabilitatea membranelor citoplasmatice.
RECOMANDĂRI DE APLICARE LA PRINCIPALELE CULTURI AGRICOLE
CULTURA AGRICOLA | MOMENTUL APLICĂRII | DOZA RECOMANDATĂ LA O SINGURĂ APLICARE |
Cereale păioase |
- La sfărşitul înfrăţitului
- La apariţia frunzei stindard
- La apariţia burdufului
|
2,0 L/ha |
Porumb |
|
2,0 L/ha |
Floarea soarelui |
- 2-4 perechi de frunze
- Buton floral
|
2,0 L/ha |
Rapiţă |
- La formarea lăstarilor laterali
- La formarea butonului floral
|
2,0 L/ha |
Soia |
- La apariţia primei frunze trifoliate
- La 7-10 zile după prima aplicare
|
2,0 L/ha |
Sfeclă de zahăr |
- Când plantele au 20-25 cm înălţime
- 3-4 săptamâni dupa aplicarea 1
|
2,0 L/ha |
Cartof |
- Când plantele au 25 cm
- 10-14 zile după prima aplicare
- 10-14 zile după aplicarea 2
|
2,0 L/ha |
Mazăre |
- Imediat după înflorire
- 2-3 săptămâni după prima aplicare
- La formarea păstăilor
|
2,0 L/ha |
Lucernă |
- După prima coasă
- Când plantele au 15-20 cm
- 7-10 zile după aplicarea 2
|
2,0 L/ha |